Pinterest Youtube Twitter Facebook Instagram Trust pilot Close Plus Search Arrow Profile Profile colis-soigne Marker
Huisgemaakte sinaasappelconfituur

Ingrediënten :

  • - 5 grote sinaasappels
  • - 980g suiker (let op: omdat sinaasappels rijk zijn aan pectine, is het niet nodig om 'speciale jam'-suiker te gebruiken)
  • - 2 eetlepels citroensap (ongeveer 50g)

Benodigdheden:

Instructies :

Voor je begint: Voor een goede conservering moet je je potten en deksels goed schoonmaken. Laat je deksels en potten vervolgens 5 tot 15 minuten in een pan water aan de kook komen. Laat ze daarna ondersteboven drogen op een propere doek. Je kan ze ook in de vaatwasser doen!

Voorbereiding :

1. Kies 5 mooie rijpe sinaasappels, liefst van lokale teelt. Je kunt naar eigen smaak zoete of bittere sinaasappels kiezen, maar bij voorkeur biologische, omdat we de schil gaan gebruiken (anders moet je ze eerst goed wassen). Kies fruit dat in het seizoen is en dicht bij huis groeit – dat is lekkerder!

2. Schil de sinaasappels (vergeet niet het witte gedeelte tussen de schil en het vruchtvlees te verwijderen om bitterheid te voorkomen) en snijd de schil vervolgens in dunne reepjes of stukjes, zoals je zelf wilt. Bewaar het fruit voor de rest van het recept.

3. Weeg 110g gesneden schil af en doe in een steelpan. Overgiet met 650g water en begin te koken op een matig vuur, verhoog dan het vuur tot het aan de kook komt.

Tip: met de overgebleven schillen kun je orangettes maken door ze te koken en vervolgens te doppen in suiker.

4. Laat 60 minuten koken en roer regelmatig met een houten spatel. Laat koken tot de schil gesmolten is en het overtollige water verdampt is.

5. Bereid ondertussen de sinaasappelpuree: snijd de vrucht in stukken en verwijder het midden en de pitjes. Mix de partjes en zeef de puree door een fijne zeef..

Tip: je kunt het fruitafval drogen in een oven op lage temperatuur en gebruiken om bijvoorbeeld je suiker smaak te geven.

6. Weeg 590 g van de puree af en voeg die toe aan de schil zodra deze voldoende gesmolten is. Breng aan de kook en roer regelmatig om te voorkomen dat het aan de bodem blijft plakken.

Tip: als je puree over hebt, kan je die invriezen voor toekomstige confituur of smoothies.

7. Zet het vuur laag en voeg dan langzaam 980g suiker toe. Laat ongeveer 30 minuten koken op hoog vuur (zachtjes koken).

8. Voeg aan het einde van de kooktijd 2 eetlepels citroensap toe. Het koken is gedaan als de schil doorschijnend wordt en gelijkmatig verdeeld is in het mengsel.

Tip: om te controleren of de confituur gaat geleren, giet je een druppel op een bord dat eerder in de koelkast heeft gestaan en kantel je het: als de druppel wegglijdt, is de confituur niet gaar genoeg. Als hij stolt, is hij klaar!

9. Aan het einde van het koken, van het vuur af, kun je het schuim dat zich op het oppervlak vormt verwijderen.

10. Giet onmiddellijk met een pollepel in de potten en vul ze tot de rand. Sluit af met de juiste deksels (insérer lien du lot de capsules ?) en zet de potten ondersteboven op een theedoek om ‘zelf te pasteuriseren’.

11. Laat de potten afkoelen voor je ze labelt. Je kunt je confituur vervolgens enkele maanden op een koele, droge plaats bewaren.

12. Bewaar je confituur na opening in de koelkast en eet hem binnen een maand op.

Onze receptideeën

Aardbeien

Confituren

Confitures

13 juli 2023

Huisgemaakte aardbeienconfituur

Confituren

Abrikozen_benl

13 juli 2023

Huisgemaakte abrikozenconfituur

Deel
Even geduld...