Pinterest Youtube Twitter Facebook Instagram Trust pilot Close Plus Search Arrow Profile Profile colis-soigne Marker
Huisgemaakte aardbeienconfituur

Ingrediënten:

  • - 700g aardbeien
  • - 750g confituursuiker
  • - 5g citroensap (ongeveer 1 theelepel)

Benodigdheden:

Instructies:

Voor je begint: Voor een goede conservering moet je je potten en deksels goed schoonmaken. Laat je deksels en potten vervolgens 5 tot 15 minuten in een pan water aan de kook komen. Laat ze daarna ondersteboven drogen op een propere doek. Je kunt ze ook in de vaatwasser doen!

Bereiding:

1. Kies 700g volrijpe aardbeien, liefst van lokale teelt. 

Tip: Kies seizoensfruit, want dat is lekkerder!

2. Spoel de aardbeien in hun geheel af, verwijder dan de steeltjes en snijd ze in 2 of 4 stukken als ze groot zijn.

Tip: je kunt de steeltjes van de aardbeien bewaren om een siroop van te maken.

3. Doe het fruit in een grote steelpan en begin te koken op middelhoog vuur, waarbij je regelmatig roert met een houten spatel. Als de aardbeien rijp zijn, voeg dan tegelijkertijd de suiker toe. Zo niet, laat dan een paar minuten koken met een beetje water om het fruit te laten smelten.

Tip: Om je confituur een verfijnde toets te geven, kan je een klontje boter of een lepeltje olijfolie toevoegen.

4. Als het fruit gesmolten is, zet je het vuur lager en voeg je voorzichtig 750g confituursuiker toe, terwijl je regelmatig roert. Als je liever een confituur zonder stukjes hebt, kan je het mengsel blenden voordat je de suiker toevoegt.

Tip: om een minder zoete aardbeienconfituur te maken, verwijder je 200g suiker (maar die blijft minder lang goed!).

5. Zodra de suiker volledig is opgenomen, laat je het geheel ongeveer 25 minuten koken op een hoog vuur (zachtjes koken), waarbij je regelmatig roert om te voorkomen dat de confituur aan de bodem van de pan blijft plakken.

6. Het koken eindigt wanneer het fruit meer doorschijnend wordt en gelijkmatig verdeeld is in het mengsel.

Tip: om te controleren of de aardbeienconfituur goed geleert, giet je een druppel op een bord dat eerder in de koelkast heeft gestaan en kantel je het: als de druppel eraf glijdt, is de confituur niet gaar genoeg. Als de confituur hard wordt, is hij klaar!

7. Voeg aan het einde van het koken een theelepel citroensap toe (om de confituur te bewaren en de smaak van het fruit naar boven te halen!) en breng enkele seconden aan de kook. Haal van het vuur en verwijder het schuim dat zich aan de oppervlakte vormt.

8. Giet de aardbeienconfituur onmiddellijk met een pollepel in de potjes en vul ze tot de rand. Sluit ze vervolgens af met de juiste deksels  (insérer lien du lot de capsules ?) en zet de potten ondersteboven op een theedoek om zelfpasteurisatie te bereiken.

9. Laat de potten aardbeienconfituur afkoelen voor je ze labelt. Je kunt je confituur vervolgens enkele maanden op een koele, droge plek bewaren.

10. Bewaar je confituur na opening in de koelkast en eet hem binnen een maand op.

Onze receptideeën

Confituren

Abrikozen_benl

13 juli 2023

Huisgemaakte abrikozenconfituur

Sinaasappels

Confituren

13 juli 2023

Huisgemaakte sinaasappelconfituur

Deel
Even geduld...