Pinterest Youtube Twitter Facebook Instagram Trust pilot Close Plus Search Arrow Profile Profile colis-soigne Marker
Huisgemaakte abrikozenconfituur

Ingrediënten :

  • - 850g abrikozen
  • - 920g confituursuiker
  • - 10g citroensap (ongeveer 2 theelepels)

Benodigdheden:

Instructies :

Voor je begint: Voor een goede conservering moet je je potten en deksels goed schoonmaken. Laat je deksels en potten vervolgens 5 tot 15 minuten in een pan water aan de kook komen. Laat ze daarna ondersteboven drogen op een propere doek. Je kan ze ook in de vaatwasser doen!

Bereiding:

1. Kies 850g mooie abrikozen, volledig rijp en niet te beschadigd en liefst van lokale teelt. Je kan ook fruit gebruiken dat iets rijper is, maar dan moet je de suiker verminderen en zal je jam vloeibaarder zijn.

2. Spoel de abrikozen in hun geheel af en verwijder de steeltjes en pitten. Snijd het fruit in 4 stukken.

Tip: je kan de pitten bewaren en gebruiken om water van je planten af te voeren (in plaats van kleibolletjes bijvoorbeeld). Spoel de pitten af en laat ze vervolgens weken met een theelepel zout en een beetje alcoholazijn om eventueel achtergebleven vruchtvlees te verwijderen en rotting te voorkomen.

Let op: gebruik de pitten nooit voor andere voedselbereidingen, want ze kunnen giftig zijn als ze breken.

3. Doe het fruit in een grote steelpan en begin te koken op een middelhoog vuur, waarbij je regelmatig roert met een houten spatel. Zet ongeveer 200ml water klaar, dat je toevoegt naarmate het water verdampt.

Tip: je kunt geïnfuseerd water gebruiken (met lavendel, rozemarijn, enz.) om je confituur nog meer smaak te geven! Dit werkt ook heel goed met jasmijnthee.

4. Laat het fruit een half uur zacht worden. Als je liever confituur zonder stukjes hebt, kun je je bereiding blenden.

5. Zet het vuur lager en voeg voorzichtig 920g confituursuiker toe, terwijl je regelmatig roert.

Tip: om een minder zoete abrikozenconfituur te maken, verwijder je 200g suiker (maar het zal minder lang houdbaar zijn!).

6. Zodra de suiker volledig is opgenomen, laat je het geheel ongeveer 15 minuten koken op een hoog vuur (zachtjes koken), waarbij je regelmatig roert zodat de confituur niet aan de bodem van de pan blijft plakken.

7. Het koken eindigt wanneer het fruit meer doorschijnend wordt en gelijkmatig verdeeld is in het mengsel.

Tip: om te controleren of de confituur gaat geleren, giet je een druppel op een bord dat eerder in de koelkast heeft gestaan en kantel je het: als de druppel wegglijdt, is de confituur niet gaar genoeg. Als hij stolt, is hij klaar!

8. Voeg aan het einde van het koken twee eetlepels citroensap toe (om de confituur te helpen bewaren en de smaak van het fruit naar voren te brengen! Haal van het vuur en verwijder het schuim dat zich aan de oppervlakte vormt.

9. Giet onmiddellijk met een pollepel in de potten en vul ze tot de rand. Sluit af met de juiste deksels (insérer lien du lot de capsules ?) en zet de potten ondersteboven op een theedoek om zelfpasteurisatie te bereiken.

10. Laat de potten afkoelen voor je ze labelt. Je kunt je confituur vervolgens enkele maanden op een koele, droge plaats bewaren. Bewaar je abrikozenconfituur na opening in de koelkast en gebruik hem binnen een maand.

Onze receptideeën:

Aardbeien

Confituren

13 juli 2023

Huisgemaakte aardbeienconfituur

Sinaasappels

Confituren

13 juli 2023

Huisgemaakte sinaasappelconfituur

Deel
Even geduld...