Pinterest Youtube Twitter Facebook Instagram Trust pilot Close Plus Search Arrow Profile Profile colis-soigne Marker
Recept: Briochekerstkrans met Viervruchtenconfituur

Ingrediënten

  • - 1/2 zakje bakpoeder
  • - 200 ml warme plantaardige melk
  • - 40 g suiker
  • - 1 tl vanille-aroma
  • - 100 g margarine
  • - 400 g bloem
  • - 1 flinke snuf zout
  • - 150 g confituur
  • - 1 volle eetlepel maïzena

  1. Meng in een kom de gist met de warme melk en een deel van de suiker.
  2. Wacht 10 minuten.
  3. Wanneer er zich een laagje gist aan het oppervlak vormt, voeg je de rest van de suiker, het vanille-aroma en de margarine toe.
  4. Meng alles goed totdat de margarine helemaal is opgenomen in het deeg. Meng in een andere kom de bloem met het zout en voeg het bloemmengsel toe aan de kom met de gist.
  5. Kneed zelf of in de keukenmachine met de deeghaak gedurende 10 minuten.
  6. In het begin zal het deeg vochtig zijn; kneed het en voeg alleen een beetje bloem toe indien nodig.
  7. Vorm het deeg tot een bal, voeg een beetje olie toe aan de bovenkant en leg het in de kom. Dek af met een schone, vochtige doek en laat rijzen op een warme plaats tot het deeg verdubbeld is in omvang, ongeveer 2 uur.
  8. Meng ondertussen de confituur met de maïzena. Dit voorkomt dat de confituur overloopt tijdens het bakken.
  9. Bereid je bakvorm voor: gebruik een ingevette springvorm van 24 cm doorsnee en plaats in het midden kleine vormpjes of een ingevette ring om een “gat” in het midden van de brioche te creëren.
  10. Als het deeg is gerezen, haal je het uit de kom en leg je het op een schoon, met bloem bestoven werkvlak.
  11. Bestuif het deeg lichtjes met bloem, vorm er een rechthoek van en rol het uit. Voor een bakvorm van 24 cm rol je het deeg uit tot ± 60 cm x 25 cm.
  12. Verdeel de confituur over het deeg, maar laat een rand van 1 cm vrij langs één lange zijde. Rol het deeg op tot een lange boomstam, bevochtig de lege rand met een beetje water en plak hem dicht.
  13. Bestuif de rol met bloem, draai hem om zodat de naad naar onder ligt, en snijd hem in de lengte doormidden.
  14. Vlecht de twee helften samen, met de gesneden kanten naar boven.
  15. Leg de gevlochten briochekrans in je bakvorm en bewerk naar wens voor een mooie presentatie.
  16. Laat het deeg ongeveer 30 minuten rijzen, of tot het lichtjes is gerezen, terwijl je de oven voorverwarmt op 180°C.
  17. Voor een mooie gouden kleur kun je de brioche bestrijken met melk of ei voordat je hem in de oven zet.
  18. Plaats de brioche 15 tot 20 minuten in de oven, of tot hij goudbruin is.
  19. Laat afkoelen zodra hij uit de oven komt en haal hem daarna uit de vorm.

Onze receptideeën:

Confituren

Rode vruchten_benl

18 oktober 2023

Beignets met Bonne Maman 4 vruchtenconfituur

Gebak & Snacks_benl

Abrikozen_benl

Ontbijt_benl

06 april 2022

Kleine Parijse brioches met abrikozenconfituur van Bonne Maman

Confituren

Ontbijt_benl

Rode vruchten_benl

24 mei 2023

Scones met bosvruchtenconfituur en verse kaas

Deel
Even geduld...